Home >> Υγεία >> Πώς να Ξεφύγετε Από Μια Αρνητική Κατάσταση

Πώς να Ξεφύγετε Από Μια Αρνητική Κατάσταση

Γυναίκα στενοχωρημένηΜε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, η μοναδική προσδοκία που μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η ζωή μας θα περιέχει το απροσδόκητο. Μπορεί να βρεθείτε σε μια κακή κατάσταση με τους φίλους σας, εκτός δουλειάς, ή να πενθείτε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως, ανεξάρτητα από την κατάσταση σας, μπορείτε πάντα να ξεπεράσετε τις παραπάνω καταπιεστικές δυνάμεις. Όπως είπε και ο Albus Dumbledore, “Η ευτυχία μπορεί να βρεθεί ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους, αν κάποιος θυμάται να ανάψει το φως.” Ακολουθεί ένας τρόπος που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αυτή την ευτυχία.

Στάδιο αντίδρασης

1. Θυμείστε στον εαυτό σας ότι οι αρνητικές καταστάσεις δεν είναι μονόπλευρες

Ενώ μπορεί αυτό να θεωρείται δεδομένο, είναι σημαντικό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ενσυνείδητα ότι υπάρχει μια θετική πλευρά ή ένα κρυμμένο μήνυμα. Και βέβαια είναι εύκολο να γεμίσει η προσοχή μας με την αρνητικότητα γύρω μας, αλλά ας προσπαθήσουμε ενεργά να βρούμε το θετικό. Το να γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημασία στην εμπειρία μας είναι μια καταπραϋντική σκέψη στην οποία μπορούμε να κρατηθούμε συνεχίζοντας την αντιμετώπιση μας.

2. Επιλέξτε την ευτυχία

Η αντίδραση σας είναι το κλειδί για το πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση σας. Θυμηθείτε ότι η επιλογή της ευτυχίας είναι μία μακροπρόθεσμη ενέργεια που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και αφοσίωση – συμπεριλαμβανομένων ενσυνείδητων υπενθυμίσεων να είστε θετικοί.

Στάδιο αντιμετώπισης

1. Παραδεχθείτε την ύπαρξη της αρνητικής κατάστασης

Είναι αποδεκτό να δείχνετε τα συναισθήματα σας – το να τα καταπιέζετε δεν θα σας κάνει κανένα καλό στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να παραμείνει στην λύπη ή την οργή σας για πολύ καιρό. Εκφράστε τα αισθήματα σας σ’ ένα φίλο, γράψτε τα, ή απλά επιτρέψετε στον εαυτό σας απλά να νιώθει αναστατωμένος. Όταν τα αρχικά σας αισθήματα κατακαθίσουν, προχωρήστε.

2. Σκεφτείτε με λογική και θετικά

Αυτό δεν έρχεται γρήγορα ή ενστικτωδώς, αλλά σκεφτείτε τις φορές που έχετε γυρίσει πίσω σε αναδρομή της ζωής σας και έχετε μάθει να εκτιμάτε τα αποτελέσματα της. Η αναδρομή προσφέρει τόσο πολύ σοφία, οπότε αν σκεφτείτε μελλοντικά και υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η αναδρομή θα σας ξεκαθαρίσει την τωρινή σας κατάσταση, θα μπορέσετε να προχωρήσετε πέραν της οργής σας. Απλά παραμείνετε υπομονετικοί και περιμένετε να συμβούν τα θετικά συμβάντα – όταν κάνετε τη σύνδεση και καταλάβετε πως μια θετική κατάσταση προέκυψε από μια αρνητική, θα νιώσετε μεγάλη ανταμοιβή.

3. Μείνετε ανοικτοί σε νέες ευκαιρίες

Οι κλειστές πόρτες ανοίγουν νέες πόρτες – απλά χρειάζεται να τις περάσετε. Για να δείτε τις ευκαιρίες που σας έρχονται, θα πρέπει να ανοίξετε τον εαυτό σας και να τις καλωσορίσετε.

4. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας

Είτε είναι φανερό είτε όχι, δυσκολίες καταλαμβάνουν όλους μας – συμπεριλαμβανομένων και των πιο πλούσιων και διάσημων ανθρώπων. Είναι εύκολο να ζηλεύετε άλλους που φαίνεται να έχουν τα πάντα στη ζωή τους, αλλά μην επιτρέψετε στις καταστάσεις που ζείτε να σας επιβάλλουν τον τρόπο που βλέπετε τους άλλους. Ποτέ δεν ξέρετε τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή κάποιου άλλου. Σκεφτείτε εγωιστικά. Η ζωή σας είναι δουλειά σας ενώ οι ζωές των άλλων δεν είναι.

5. Συγκεντρωθείτε σε ότι είναι σημαντικό

Μην αφήσετε τα ασήμαντα πράγματα να σας καταπιούν! Φανταστείτε τη ζωή σας σαν μια γυάλα που μπορεί να γεμίσει και με άμμο και με βότσαλα. Αν γεμίσετε την γυάλα με άμμο – τα μικρά στοιχεία της ζωής σας – θα είναι πιο δύσκολο να βάλετε τα βότσαλα από πάνω – και αυτά είναι τα σημαντικά κομμάτια της ζωής. Ουσιαστικά ασχολείστε συνέχεια με τα ασήμαντα ζητήματα και χάνετε χρόνο για ότι έχει σημασία.

Αν αντίθετα γεμίσετε τη γυάλα με βότσαλα πρώτα, θα μπορέσετε να χωρέστε και όλη την άμμο μετά, επειδή η άμμος μπορεί να γλιστρήσει ανάμεσα στα κενά. Με τον τρόπο αυτό, δεν ξεχνάτε τα μικροπράγματα, αλλά επιτρέπετε στον εαυτό σας να θέτει προτεραιότητες και να αφιερώνει ενέργεια πρώτα σε ότι είναι αληθινά σημαντικό.

6. Να θυμάστε ότι ελέγχετε την αντίδραση σας, όχι την κατάσταση

Επενδύστε την ενέργεια σας σε κάτι θετικό! Σκεφτείτε την συμπεριφορά σας ως ένα “ενεργειακό νόμισμα”: το πώς επενδύετε στη ζωή είναι αυτό που σας δίνει, οπότε επενδύστε σε θετικότητα για να πάρετε θετικότητα. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε την κατάσταση σας επειδή συχνά είναι έξω από τον έλεγχο σας. Αντιθέτως, έχετε τον πλήρη έλεγχο στο να αλλάξετε την διαγωγή σας.

7. Απορροφηθείτε σε κάτι που σας αρέσει να κάνετε

Ένα πάθος μπορεί να σας ηρεμήσει, ώστε να σκεφτείτε με λογική για την κατάσταση σας. Κάνοντας κάτι που σας αρέσει, μπορείτε στιγμιαία να ξεφύγετε από οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Και, συχνά, ένα προσωρινό διάλειμμα μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη γενικότερη διάθεση σας.

8. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικότητα

Γεμίστε την ζωή σας με ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους και που σας εκτιμούν. Είναι δύσκολο να ξεριζώσετε την αρνητικότητα, αλλά μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερη θετικότητα – και όσο περισσότερη θετικότητα προσθέτετε τόσο πιο μικρή γίνεται η αρνητικότητα.