Home >> Ζωή >> 9 Εύκολοι τρόποι για να Μειώσετε την Χρήση Πλαστικού

9 Εύκολοι τρόποι για να Μειώσετε την Χρήση Πλαστικού

Πλαστικά μπουκάλιαΦανταστείτε πέντε σακούλες σκουπιδιών παρατημένες σε κάθε μέτρο ακτογραμμής σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι η ποσότητα πλαστικού που πετιέται στους ωκεανούς κάθε χρόνο – το απίστευτο νούμερο των 8 εκατομμυρίων τόνων! Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νούμερο αυτό θα διπλασιαστεί στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο πλανήτης μας πνίγεται σιγά σιγά σε μια θάλασσα πλαστικού, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει αυτό. Κάνοντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο καθένας από μας μπορεί να επιλέξει να κάνει επιδρομές σε αυτό το βουνό πλαστικού, κάνοντας τον κόσμο ένα καθαρότερο μέρος.

1. Χρησιμοποιήστε μια σακούλα για όλη σας τη ζωή

Είναι απλό να κρατάτε μια μικρή διπλωτή σακούλα για ψώνια πάνω σας. Μπορείτε να την βάλετε ακόμη και στην πιο μικρή τσάντα. Αυτό σημαίνει ότι όταν πάτε στο κοντινό σας μανάβικο για ένα μπουκάλι γάλα και καταλήγετε να αγοράζετε πολλά περισσότερα, θα έχετε μια σακούλα έτοιμη να τα πάτε σπίτι. Επίσης συλλέξτε σακούλες και κουτιά και κρατήστε τα εύκαιρα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου για περισσότερα ψώνια.

2. Επιλέξτε χαρτόνι αντί για πλαστικό

Όποτε μπορείτε επιλέξτε δοχεία από χαρτόνι αντί για πλαστικό. Για παράδειγμα, αγοράστε σκόνη πλυντηρίου σε κουτί αντί για υγρό σε πλαστικό μπουκάλι. Μπορεί να είναι λίγο πιο άβολο να μετράτε τις δόσεις αντί να πετάτε την πλαστική φούσκα στο πλυντήριο, αλλά η μικρή έξτρα προσπάθεια πραγματικά το αξίζει.

male extra

3. Αντισταθείτε στα πλαστικά περιτυλίγματα φαγητού

Όταν επιλέγετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας στο κατάστημα, επιλέξτε χύμα προϊόντα αντί για προ-συσκευασμένα. Τα φρούτα και τα λαχανικά συχνά τοποθετούνται σε πλαστικούς δίσκους και μετά τυλίγονται με πλαστικό, αλλά τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις πάτε σπίτι; Πετάτε το πλαστικό περιτύλιγμα φυσικά! Είτε βάλτε τα χύμα στο καροτσάκι σας, ή πάρτε ένα μικρό κουτί από χαρτόνι μαζί σας.

4. Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά υλικά για κουτιά αποθήκευσης

Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα να χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία, αλλά οι παππούδες μας διαχειρίζονταν τις αποθηκευτικές τους ανάγκες χωρίς πλαστικό. Επιλέξτε γυάλινα βάζα όταν αποθηκεύετε ξηρά συστατικά για μαγείρεμα όπως ζυμαρικά, αλεύρι, καρυκεύματα και νιφάδες βρόμης, και χρησιμοποιείστε μεταλλικά κουτιά όταν αποθηκεύετε  πράγματα όπως κέϊκ. Τα κουτιά από χαρτόνι ή οι χάρτινες σακούλες είναι επίσης χρήσιμα.

5. Αλλάξτε το μέρος που ψωνίζετε

Πολλά καταστήματα προσφέρουν πλέον εναλλακτικές στο πλαστικό περιτύλιγμα τροφών και συχνά είναι τα μικρότερα ανεξάρτητα καταστήματα που ανοίγουν τον δρόμο. Ανταμείψτε τους με τα ψώνια σας για να μεγαλώσουν. Τα περισσότερα παρέχουν συσκευασίες οικολογικά φιλικές, αλλά θα μπορούσατε να έχετε μαζί τα δικά σας κουτιά. Οι αγορές σε όγκο είναι ένας καλός τρόπος να χρησιμοποιήσετε αυτά τα καταστήματα – γιατί να μην οργανώσετε μια κοινή επίσκεψη για ψώνια με τους φίλους σας;

6. Πάρτε τους δικούς σας ξαναχρησιμοποιήσιμους πόρους

Πίνοντας κάθε μέρα καφέ σε κούπα πολυστερίνης με καπάκι που το πετάμε προσθέτει πολύ πλαστικό κάθε χρόνο. Πάρτε μαζί σας τη δική σας κούπα και ζητήστε από τον καφετζή να την γεμίσει. Αγοράστε ένα ξαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό και γλυτώστε από τα περίπου 50 εκατομμύρια μπουκάλια που χρησιμοποιούνται μόνο στην Αμερική κάθε χρόνο – θα εξοικονομήσετε χρήματα (το νερό της βρύσης είναι πολύ πιο φτηνό), και θα κρατάτε τον πλανήτη πιο καθαρό. Ακόμη, μπορείτε να φτιάχνετε το δικό σας γεύμα και να το μεταφέρετε σε οικολογικά φιλικό κουτί αντί να αγοράζετε σάντουιτς τυλιγμένα σε πλαστικό.

7. Χρησιμοποιείστε υφασμάτινες πάνες

Κάθε μωρό χρειάζεται 10-12 πάνες τη μέρα οπότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι όλο αυτό το πλαστικό μπορεί σύντομα να γεμίσει τις χωματερές. Οι μοντέρνες υφασμάτινες πάνες έχουν σχεδιαστεί για μέγιστη απόδοση και καλή αίσθηση στο δέρμα του μωρού σας, έτσι πολλοί γονείς τώρα στρέφονται σ’ αυτές σαν ρεαλιστική εναλλακτική λύση στις πλαστικές.

300x300

8. Σταματήστε τα μιας χρήσης

Έχουμε τόσο συνηθίσει στην ¨κοινωνία μιας χρήσης¨ που μερικές φορές είναι δύσκολο να θυμόμαστε ότι υπάρχει και εναλλακτική λύση. Αναζητείστε για τρόπους αγοράς προϊόντων που κρατούν αρκετά, αντί για προϊόντα που μπορούν να αντικατασταθούν. Χρησιμοποιείστε ξυραφάκι που επιτρέπει αλλαγή λεπίδων, υφασμάτινα πανιά αντί για χαρτοπετσέτες και επιλέξτε στυλό με ανταλλακτικό μελάνι αντί για πλαστικό μιας χρήσης.

9. Ξαναχρησιμοποιείστε και ανακυκλώστε

Τέλος, εκμεταλλευτείτε τους πόρους σας στο έπακρο αντί να τους πετάτε. Χρησιμοποιείστε παλιά πλαστικά φαγητού για την κατάψυξη, γυάλινα βάζα για οργάνωση της τέχνης σας ή για βίδες και παξιμάδια, ή πλαστικά μπουκάλια για ανάπτυξη φυτών. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα κρατήσει ανεπιθύμητο πλαστικό από το να πετιέται και θα κάνετε ότι μπορείτε για να βοηθήσετε τον πλανήτη.