Home >> Έρωτας >> 9 Επιστημονικά Αποδεδειγμένα Σημάδια Αληθινής Αγάπης

9 Επιστημονικά Αποδεδειγμένα Σημάδια Αληθινής Αγάπης

ΑγάπηΌλοι έχουν νιώσει σκιρτήματα και έχουν εμπειρία από ρέμβασμα γεμάτο λαγνεία σε σχέση με τη γνωριμία ενός νέου ανθρώπου γοητευτικού και μυστηριώδη, αλλά πως ξέρετε ότι είναι αληθινή αγάπη; Η ανθρωπολόγος Helen Fisher(του Πανεπιστημίου Rutgers) είναι μία από τους παγκόσμια ειδικούς στις βιολογικές διαδικασίες που συνδέονται με πραγματική αγάπη.

Ενώ κάποιες από αυτές τις εμπειρίες χαρακτηρίζουν τα πρώτα στάδια που ερωτευόμαστε και άλλες συνδέονται με πιο μακροχρόνιους δεσμούς, όλες υποστηρίζονται από μελέτες που διεξήχθησαν από την Δρ. Fisher και άλλους ερευνητές σαν κι εκείνη.

Έτσι, ακολουθούν τα εννέα πρώτα σημάδια ότι είστε πραγματικά ερωτευμένοι.

1. Το να βλέπετε το άτομο ως μοναδικό

Το να είστε ερωτευμένοι εμπεριέχει και μία ειδική θεώρηση του άλλου ατόμου – μία η οποία σας ενθαρρύνει να σκέφτεστε ότι είναι μοναδικά γοητευτικό και (τουλάχιστον για μια περίοδο) μοναδικά ικανό να σας εμπνεύσει ρομαντικό πάθος. H Δρ. Fisherκαι και άλλοι ειδικοί διατυπώνουν την θεωρία ότι αυτό το στοιχείο αγάπης είναι μία ανταπόκριση σε αύξηση των επιπέδων του νευροδιαβιβαστικού χημικού ντοπαμίνη το οποίο συνδέεται με την ευχαρίστηση και την συγκέντρωση.

2. Ενδιαφέρον για κάτι περισσότερο από σεξ.

Ενώ η πλειοψηφία των ερωτευμένων ανθρώπων νιώθουν ότι θέλουν να είναι σε σωματική επαφή, είναι συνηθισμένο να αναφέρουν ότι είναι πολύ πιο σημαντικό γι’ αυτούς να υπάρχει συναισθηματική επαφή. Για παράδειγμα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι το 64% των ερωτώμενων (που δήλωναν ερωτευμένοι) αρνήθηκαν ότι το σεξ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της σχέσης τους – και μερικοί λένε ότι το ποσοστό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν ήταν πιο αποδεκτό κοινωνικά για τους άνδρες να αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στο συναίσθημα απ’ ότι στο σεξ.

3. Παροδική αστάθεια

Σ’ εκείνες τις πρώτες ημέρες που ερωτεύεστε θα πρέπει να ετοιμαστείτε για αλλαγές στη διάθεση σας όπως και μεταπτώσεις στην φυσική σας κατάσταση. Η Δρ. Fisherκαι και άλλοι συνάδελφοι της έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είδαν ενεργοποίηση των ίδιων σημείων στον εγκέφαλο που ενεργοποιούνται όταν χρήστες ναρκωτικών κάνουν χρήση του ναρκωτικού της επιλογής τους!

Ο εθισμός που νιώθετε για τον άνθρωπο σας είναι πραγματικός και προκαλεί συμπτώματα ευφορίας, αϋπνίας, ταχυπαλμίας και μειωμένης όρεξης για φαγητό. Αν νιώθετε τελείως απελπισμένοι από το παραμικρό πρόβλημα στην σχέση σας, αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι είστε πραγματικά ερωτευμένοι (παρά το ότι είναι ένα δυσάρεστο σημάδι).

4. Έμμονες σκέψεις

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ερωτευμένοι δαπανούν μέχρι και το 85% του χρόνου που είναι ξύπνιοι σκεπτόμενοι το αντικείμενο του πόθου τους – αν και γνωρίζουν ότι θα έπρεπε να συγκεντρώνονται σε κάτι άλλο. Ένα θέμα που προμοτάρει αυτές τις συχνές σκέψεις είναι μια νέα τάση να συνδέετε τα πάντα (π.χ. αντικείμενα, τραγούδια και οσμές) σε στιγμές που περάσετε με τον/την αγαπημένο/η σας.

Αυτή η σύνδεση είναι κατά ένα μέρος αποτέλεσμα αυξημένων επιπέδων της ορμόνης στρες νορεπινεφρίνης η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ανήσυχοι αλλά επίσης βελτιώνει και την ικανότητα σας να θυμάστε λεπτομέρειες. Μία μείωση των επιπέδων σεροτονίνης είναι επίσης σχετική, καθώς αυτή η νευρολογική αλλαγή ευθύνεται τις περισσότερες φορές για εμμονική σκέψη (συμπεριλαμβανομένης και της ψυχοκαταναγκαστικής δυσλειτουργίας).

5. Η αντίληψη ενός ατόμου ως τέλειου

Αυτό το κομμάτι της διαδικασίας περιορίζεται στις αρχικές ημέρες, πριν αρχίσουν οι διαφωνίες για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα ή θα σιδερώσει την μπουγάδα! Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι σε μια σχέση μπορούν να θυμηθούν τις μέρες που θεωρούσαν τον σύντροφο τους σαν τέλειο.

Αυτό εμπεριέχει ρέμβασμα για τα θετικά στοιχεία του ατόμου και βιαστική επικάλυψη των λιγότερο θετικών. Όπως η αντίληψη ότι ο/η αγαπημένος/η είναι μοναδικός/η, η ιδανικοποίηση θεωρείται ότι συνδέεται με προσωρινές μεγιστοποιήσεις της ντοπαμίνης.

6. Να έρχεστε πιο κοντά λόγω δυσκολιών

Ένα από τα πιο ανθεκτικά σημάδια αγάπης είναι μια έννοια ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων μαζί έχει οδηγήσει σε εμβάθυνση της σχέσης σας. Έτσι, για παράδειγμα, αν χρειάζεστε να διατηρήσετε μια σχέση από μακριά, ή να ερωτευτείτε ένα άτομο το οποίο είναι ήδη σε άλλη σχέση, η καθυστερημένη ικανοποίηση μπορεί να οδηγήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης σας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Όταν επιτέλους είστε μαζί το νιώθετε σαν να έρχονται τα πάντα στη θέση τους.

7. Θέληση για θυσία

Ανεξάρτητα από το πόσο σέξι ή ενδιαφέρον νομίζετε ότι είναι ένα άτομο, δεν είστε πραγματικά ερωτευμένοι μαζί του αν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε θυσίες γι’ αυτό. Φυσικά δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε υγιεινό να βάλετε όλες τις δικές του ανάγκες πάνω από τις δικές σας, αλλά ο έρωτας τυπικά οδηγεί σε αύξηση της εμπάθειας που σας κάνει να νιώθετε τον πόσο του/της αγαπημένου/ης σας περίπου σαν δικό σας. Το αποτέλεσμα είναι μια θέληση να βγείτε από τα καθιερωμένα σας για να βελτιώσετε τη ζωή του/της.

8. Ενδιαφέρον για αποκλειστικότητα

Θα έπρεπε να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για ελεύθερες σχέσεις ή να θεωρούν ότι η πολυεραστία είναι ένα φυσικό θέμα γι’ αυτούς. Όμως, το να ερωτεύεται κάποιος συνήθως συμπεριλαμβάνει ένα βαθμό κτητικότητας και μία βιασύνη να εξασφαλιστεί μια συμφωνία ότι η σχέση είναι αποκλειστική.

Αν δέχεστε τις θεωρίες εξέλιξης ως προς τον τρόπο που αναπτύχθηκε η αγάπη για να εξυπηρετήσει την τεκνοποίηση, αυτή η ανάγκη για αποκλειστικότητα προέρχεται από ένα υπόγειο βιολογικό κίνητρο να κρατούνται άλλοι μνηστήρες μακριά μέχρι να συλληφθεί ένα παιδί (και αυτό το κομμάτι του προγραμματισμού της εξέλιξης μας μπορεί να επηρεάσει και αυτούς από μας που δεν θέλουν και παιδιά ιδιαίτερα).

9. Μεταπήδηση στην φάση «σύνδεσης»

Τέλος, υπάρχει μια εμπειρία η οποία θεωρείται ευρέως ότι είναι το απαραίτητο συστατικό για αγάπη που θα διαρκέσει. Ειδικότερα, σε κάποιο σημείο θα προσέξετε μια σοβαρή έννοια ασφάλειας στη σχέση και όλες αυτές οι χημικές επιδράσεις θα μετατραπούν σ’ έναν πιο βολικό τρόπο στοργής ο οποίος είναι σταθερός αλλά λιγότερο συναρπαστικός. Θεωρείτε ότι η ορμόνη του “αγκαλιάσματος” οξυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή των αρχικών μανιακών σταδίων έρωτα σ’ αυτόν τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο σύνδεσης.