Home >> Υγεία >> 8 Οφέλη του Τάι Τσι

8 Οφέλη του Τάι Τσι

Γυναίκα κάνει Τάι ΤσιΥποθέστε ότι υπάρχει μια δραστηριότητα με την οποία μπορείτε να ασχοληθείτε μερικές φορές την εβδομάδα και η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία σας, την φυσική σας κατάσταση και την ποιότητα ζωής σας χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσετε. «Ποιο είναι αυτό το μαγικό χάπι;» ακούω να ρωτάτε.

Είναι γνωστό ως Τάι Τσι – μια αρχαία Κινεζική πολεμική τέχνη που χρησιμοποιείται σαν μέθοδος αυτοάμυνας. Οι βαθιές αναπνοές και οι αργές κινήσεις επέτρεψαν στο Τάι Τσι να μετατραπεί σε μια ευγενική, θεραπευτική μορφή άσκησης. Αυτή η πολεμική τέχνη, με σχετικά μικρές απαιτήσεις χρόνου, μπορεί να δώσει αρκετά οφέλη στην υγεία κάθε ανθρώπου. Ακολουθούν οκτώ από τα πιο ενδιαφέροντα.

1. Μειώνει τα επίπεδα στρες.

Ίσως το πιο διαδεδομένο όφελος του Τάι Τσι είναι η δύναμη του εναντίον του στρες. Έρευνα που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Tufts έδειξε ότι το Τάι Τσι συνδέεται με την μείωση του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και των διαταραχών στη διάθεση, συν του ότι παρέχει βελτίωση στον αυτοσεβασμό.

2. Βελτιωμένη φυσική κατάσταση

Οι χαμηλών τόνων ασκήσεις του Τάι Τσι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ηλικία και Μεγάλωμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Τάι Τσι είναι αρκετά πιο καλό από το γρήγορο βάδισμα σε ότι αφορά την βελτίωση της δύναμης χαμηλά στο σώμα, την ισορροπία και την ευελιξία.

3. Βελτιωμένες ικανότητες

Όσο μεγαλώνουμε, δεν είναι ασυνήθιστο να χάνουμε την ανεξαρτησία μας κατά ένα ποσοστό – οι καθημερινές δραστηριότητες που προηγουμένως δεν χρειαζόταν δεύτερη σκέψη μια μέρα μπορεί να φανούν δύσκολες, αν όχι αδύνατες.  Συμπεριλαμβάνοντας το Τάι Τσι στις δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στο να παραμείνει η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που συμμετείχαν σε Τάι Τσι έδειξαν σημαντική βελτίωση στην αυτό-αποτελεσματικότητα τους, την φυσική τους λειτουργία, την κινητικότητα τους και την συνολική ποιότητα ζωής τους.

4. Μειωμένα συμπτώματα αρθρίτιδας

Έχει αποδειχθεί ότι το Τάι Τσί μειώνει τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αρθρίτιδα – ειδικότερα τις πονεμένες και δυσκίνητες αρθρώσεις. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Tufts της Νέας Αγγλίας εξέτασαν 20 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα τύπου Ι ή ΙΙ και τους χώρισαν σε δύο ομάδες, η μία με Τάι Τσι και η άλλη σαν ομάδα ελέγχου που εκτελούσε μόνο διατάσσεις. Οι ασθενείς της ομάδας Τάι Τσι  έδειξαν βελτίωση στην κατάσταση των αρθρώσεων τους, στο πρήξιμο τους, την πνευματική αντιμετώπιση και την συνολική κινητικότητα. Η ομάδα με τις διατάσσεις δεν έδειξε σημαντικές βελτιώσεις.

5. Διατήρηση της οστεϊκής μάζας.

Οι δραστηριότητες για το σήκωμα του βάρους όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και η δυναμική εξάσκηση έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι βελτιώνουν την πυκνότητα σε μέταλλα στα κόκκαλα. Όμως, η έρευνα έδειξε ότι το χαμηλών τόνων Τάι Τσι μπορεί επίσης να δυναμώσει τα κόκκαλα σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Κινεζικής Ιατρικής έδειξε ότι το Τάι Τσι ωφελεί στην δημιουργία νέου ιστού των οστών σε ηλικιωμένα άτομα, οδηγώντας σε πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά στα κατάγματα κόκκαλα.

6. Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υψηλή πίεση στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην καρδιά και τις αρτηρίες, εγκεφαλικά ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια. Το Τάι Τσι μπορεί να είναι η απάντηση για να ελεγχθεί η πίεση και η καρδιά. Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που συμμετείχαν σε μία τάξη Τάι Τσι 30 λεπτών τέσσερις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, έδειξαν σημαντική μείωση στην πίεση τους.

7. Καλύτερος ύπνος

Κακός ύπνος μπορεί να σπείρει χάος στην υγεία σας. Αν είστε από τους πολλούς Αμερικανούς που απολείπονται στο θέμα του ύπνου, ίσως μερικές συνεδρίες Τάι Τσι είναι ότι χρειάζεστε για να τακτοποιήσετε τις νύχτες σας. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος  Άντζελες, οι ερευνητές έδειξαν ότι 16 εβδομάδες Τάι Τσι είναι μία χρήσιμη εναλλακτική στην φαρμακολογική θεραπεία για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένους ενήλικες με μέτρια προβλήματα ύπνου.

8. Ασφαλές για τους περισσότερους

Τελικά, η πολύ χαμηλών τόνων φύσή του, σε συνδυασμό με τις αργές κινήσεις που συνδέονται με την τεχνική, το κάνουν κατάλληλο σχεδόν για τον οποιονδήποτε. Νέοι, γέροι και μεσήλικες – ακόμη και άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις – μπορούν να εκτελέσουν τις ασκήσεις με ασφάλεια και να απολαύσουν τα οφέλη του Τάι Τσι.

 

Μερικές σχολές που μπορείτε να μάθετε το Τάι Τσι στην Ελλάδα είναι: