Home >> Ζωή >> 7 Τρόποι για να Γίνετε πιο Οργανωμένοι

7 Τρόποι για να Γίνετε πιο Οργανωμένοι

Επιφάνεια ΕργασίαςΧάνετε συχνά τα κλειδιά σας ή φοβάστε να πλησιάσετε την στοίβα του ταχυδρομείου στον πάγκο; Αν ναι, τότε χάνετε τον χρόνο σας σε ψαξίματα του τύπου «δεν μπορώ να βρω τίποτα» ή αφήνετε τους λογαριασμούς να μαζεύονται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Matt Hutter ο οποίος ανέλυσε με χρήση μαθηματικών τον χρόνο που χάνεται σε αναζήτηση κλειδιών και μόνο. Σύμφωνα με αυτήν αν καταναλώνετε 1-2 λεπτά κάθε μέρα για ένα χρόνο στο να τα ψάχνετε, χάνετε περίπου 20 ώρες τον χρόνο – 20 ώρες τις οποίες θα μπορούσατε να έχετε χρησιμοποιήσει σε κάτι πολύ πιο παραγωγικό και διασκεδαστικό. Αν σκεφτείτε ότι είναι εύκολο να χάνετε περισσότερα πράγματα εκτός από τα κλειδιά σας κατά τη διάρκεια ενός έτους, χάνετε πολύ περισσότερο χρόνο από 20 ώρες τον χρόνο. Αν ώρα να οργανωθείτε! Παρακάτω ακολουθούν εφτά τρόποι που θα σας βοηθήσουν.

1. Κρατάτε σημειώσεις

Αποκτήστε την συνήθεια να κρατάτε ένα σημειωματάριο σε κάποιο γραφείο ή σε κάποιο σημείο από το οποίο περνάτε συχνά, και να καταγράφετε οτιδήποτε έχετε να κάνετε (από το να πληρώσετε έναν λογαριασμό μέχρι να στείλετε μια κάρτα γενεθλίων σε κάποιο συγγενή). Το κάνω συχνά, και παρά το ότι το χαρτί γεμίζει πολύ γρήγορα και μπορεί να μοιάζει καταπιεστικό, είναι πολύ μεγάλο αγχολυτικό να μεταφέρω τους τόνους από τις «να μην ξεχάσω» ιδέες στο κεφάλι μου, σ’ ένα σημείο στο οποίο γνωρίζω ότι θα παραμείνουν, βλέπω την λίστα τακτικά, και με ευχαριστεί η αίσθηση της επιτυχίας όταν διαγράφω μια καταχώρηση. Επίσης με βοηθάει ιδιαίτερα να χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο υπογράμμισης και να τονίζω δουλειές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

2. Χρησιμοποιείστε ένα κουτί

Έχω παρατηρήσει πολλούς ανθρώπους που χάνουν κλειδιά ή γυαλιά ηλίου. Δεν είναι ασυνήθιστο σε κάποια συνάντηση με τους φίλους μου να υπάρχει κάποιος που να αργεί γιατί δεν έβρισκε κάτι όταν έφευγε. Εδώ μπαίνει η πρόταση μου για ένα κουτί. Ένα κουτί ή ένα καλάθι το οποίο θα βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο και θα περιέχει αντικείμενα τα οποία είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση, ειδικά όταν είναι η ώρα να φύγω. Κλειδιά, γυαλιά ηλίου, ένα μπουκάλι νερό και μια ομπρέλα είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπαίνουν εκεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα πάντα είναι πάντα σε ένα σημείο και τα βάζω αυτόματα εκεί όταν επιστρέφω σπίτι. Χαιρετίσματα στα ψαξίματα και τον πανικό της τελευταίας στιγμής!

300x300

3. Βάζετε τα πάντα στη θέση τους

Είναι πανεύκολο να πετάξετε ένα παλτό σε μια καρέκλα αντί να το κρεμάσετε στον καλόγερο, όμως θα ανακαλύψετε ότι το σπίτι σας θα είναι ακατάστατο σε μηδέν χρόνο αν συνεχίσετε αυτή την τακτική. Τοποθετώντας τα πάντα εκεί που πρέπει, μπορείτε να γλυτώσετε τον εαυτό σας από χαμένο χρόνο και νεύρα. Με λιγότερη ακαταστασία στο σπίτι σας, ο χώρος σας θα είναι καθαρότερος και θα γνωρίζετε πάντα που είναι τα πράγματα σας. Οι βιταμίνες στο φαρμακείο αντί για το τραπεζάκι του καφέ ή τα σκουλαρίκια στην κοσμηματοθήκη αντί για οποιοδήποτε συρτάρι; Πολύ καλή ιδέα.

4. Πετάξτε ότι χρησιμοποιείτε σπάνια

Μπορεί να φαίνεται χασούρα να πετάξετε πράγματα από το σπίτι σας, αλλά αν σκεφτείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε ποτέ έναν αποχυμωτή που μαζεύει σκόνη, είναι ώρα να τον πετάξετε. Το ίδιο ισχύει για ρούχα που αγοράσατε αλλά φορέσατε σπάνια, όπως και για περιοδικά που έχετε μαζέψει σε στοίβες. Οτιδήποτε βρίσκεται στη μέση είτε φυσικά είτε πνευματικά, είναι υποψήφιο. Το να παραμείνετε οργανωμένοι σημαίνει να μην ανησυχείτε για τα πρόσθετα πράγματα που καταλαμβάνουν χώρο στη ζωή σας. Ρωτήστε ένα φίλο αν θέλει τον αποχυμωτή, ή σκεφτείτε να δωρίσετε πράγματα στην εκκλησία ή σε καταστήματα μεταχειρισμένων.

5. Αναθέστε

Αν είστε κάποιος που νομίζει ότι πρέπει μόνος του να τα βάλει με όλο τον κόσμο, ηρεμήστε. Μπορείτε να κάνετε μόνο ότι μπορείτε, και μερικές φορές η ανάληψη πολλών ευθυνών μπορεί να σας κάνει ανοργάνωτους – το αντίθετο από αυτό που θέλετε. Αναθέστε ευθύνες ζητώντας από άλλους να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί είτε στη δουλειά σας είτε στο σπίτι σας. Έτσι μπορείτε να χειριστείτε κάποιες δουλειές χωρίς να αισθάνεστε καταπιεσμένοι ή να θεωρείτε ότι τίποτα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

6. Αντισταθείτε στον πειρασμό της τεχνολογίας

Σήμερα, είναι συχνά δύσκολο να μείνετε συγκεντρωμένοι λόγω των μπιπ των ειδοποιήσεων για e-mail και της ακατάσχετης ανάγκης να δείτε τα νεότερα στα social media. Η περιήγηση στο pinterest ή ο λογαριασμός του Instagram μπορεί να είναι διασκεδαστικά, αλλά αν το κάνετε πολύ συχνά τότε απομακρύνεστε από το να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας ή να οργανώσετε το αρχείο σας. Το να παραμείνετε συγκεντρωμένοι είναι απαραίτητο για να είστε πιο οργανωμένοι. Όταν κάνετε σημαντική γραφειοκρατική δουλειά βάλτε το κινητό σας σε άλλο δωμάτιο και κλείστε το laptop σας.

7. Αποταθείτε σε ειδικούς

Μερικές φορές η ζωή σας γεμίζει από καταστάσεις που εμποδίζουν τις προσπάθειες σας για οργάνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να σας ενδιαφέρει να λάβετε βοήθεια από ειδικούς.

Το να οργανωθείτε μπορεί να φαίνεται μια ατέλειωτη διαδικασία, αλλά δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε μια ζωή γεμάτη στρες. Να θυμάστε να βάζετε τα πάντα στη θέση τους, να αντιστέκεστε στον να ελέγχετε το τηλέφωνο σας συνέχεια, και να γράφετε τις δουλειές σας. Θα αποκτήσετε ένα πολύ καλό σύστημα πριν καν το καταλάβετε.