Home >> Υγεία >> 6 Λόγοι Γιατί Χρειάζεστε για να Περπατάτε Κάθε Μέρα

6 Λόγοι Γιατί Χρειάζεστε για να Περπατάτε Κάθε Μέρα

Περπάτημα στο δάσος“Το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου”. Ο Ιπποκράτης ήξερε κάνα δυο πράγματα όταν έκανε αυτή τη δήλωση. Το περπάτημα είναι μία από τις απλούστερες και πιο ωφέλιμες πράξεις που μπορούμε να κάνουμε σε ότι αφορά την υγεία μας. Εκτός από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να μάθει κανείς να περπατά, είναι δωρεάν και μπορεί κάποιος να περπατήσει οπουδήποτε.

Ακολουθούν έξι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα:

1. Δυναμώνει

Το συχνό βάδισμα είναι ακριβώς η άσκηση που χρειάζονται τα κόκκαλα και οι μύες για να παραμείνουν δυνατοί ώστε να σηκώνουν το βάρος σας. Όσο μεγαλώνουμε τόσοι αυτοί οι ιστοί τείνουν στο να μας εγκαταλείπουν, αλλά το καθημερινό βάδισμα θα τους κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι να μην τους χρειαζόμαστε άλλο.

2. Κάνει την καρδιά σας ευτυχισμένη

Μπορεί να μην θεωρείτε το περπάτημα μια αεροβική άσκηση, αλλά σας υπόσχομαι ότι είναι. Το περπάτημα χρειάζεται όλους τους μύες του σώματος, οι οποίοι χρειάζονται πρόσθετο αίμα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Όσο αυξάνεται η απαίτηση για αίμα, τόσο η καρδιά σας χρειάζεται να δουλέψει περισσότερο. Σε αντίθεση με τους περισσότερους από μας, η καρδιά μας προτιμά να δουλεύει περισσότερο και να γίνεται πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική.

Όπως σημειώνει ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύνδεσμος, το περπάτημα μπορεί να μειώσει την κίνδυνο για υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη (τα οποία είναι αιτίες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό) όσο και το τρέξιμο.  Μάλλον εκείνη η χελώνα ήξερε κάτι!

3. Απαλύνει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι καθημερινό πρόβλημα για πολλούς. Μπορεί να έχουμε την τάση να μην ασκούμαστε για να μειώσουμε την πίεση στις αρθρώσεις, αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε είναι να κινούμαστε.

Οι αρθρώσεις μας στηρίζονται στο περιβάλλον αρθρικό υγρό για θρέψη και οξυγόνο. Το αποτέλεσμα στις αρθρώσεις από το περπάτημα είναι να υποχρεώσει την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στο αρθρικό υγρό, παρέχοντας έτσι στις αρθρώσεις σας αυτό που χρειάζονται. Οι ακίνητες αρθρώσεις ουσιαστικά δεν λαμβάνουν αυτά που πρέπει με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πόνος και η ακαμψία.

4. Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

Η Νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές μείωσης της πνευματικής ικανότητας είναι μεγάλοι κίνδυνοι όσο μεγαλώνουμε. Επιτρέψτε στο περπάτημα να είναι το μυστικό σας όπλο στην μάχη για να κρατήσετε την πνευματική σας διαύγεια.

Θεωρείται ότι η αυξημένη ροή αίματος που συνοδεύει την σωματική άσκηση βελτιώνει και την ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την λειτουργία και βελτίωση των νευρώνων. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Νευρολογία, εξέτασε 749 άτομα από την ηλικία των 65 και πάνω και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που περπατούσαν συχνά είχαν 70 με 75% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακής άνοιας.

5. Βελτιώνει το κυκλοφοριακό

Η αύξηση του ρυθμού της καρδιάς που βιώνετε όταν περπατάτε προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε ολόκληρο το σώμα σας. Το αίμα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο τα οποία το σώμα σας χρειάζεται για να εκτελέσει κάθε χωριστή λειτουργία (ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο).

Μια αυξημένη ποσότητα φρέσκου αίματος διώχνει τα βλαβερά υποπροϊόντα και βελτιώνει την ανάκαμψη των ιστών και την ίαση τους. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι όταν κάθεστε στον καναπέ, αλλά γίνεται σε πολύ πιο αργό ρυθμό.

Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος επίσης χαμηλώνει τον κίνδυνο δημιουργίας προβλημάτων μπλοκαρίσματος όπως η βαθιά φλεβική θρόμβωση.

6. Βελτιώνει τη διάθεση σας

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο “αγαλλίαση του δρομέα”; Δεν είναι μόνο οι δρομείς που απολαμβάνουν αυτό το μικρό πλεονέκτημα. Όλες οι μορφές άσκησης είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις ενδορφίνες του σώματος – χημικά τα οποία μειώνουν την αντίληψη του πόνου και βελτιώνουν την διάθεση σας όταν απελευθερωθούν από το σώμα όταν αυτό ωθηθεί από συγκεκριμένους τύπους ερεθίσματος.

Όπως αναφέρεται από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε μέρες τη βδομάδα, ή 60 λεπτά τρείς φορές την εβδομάδα, έχει σημαντική επίδραση σε ήπια ή μέσης ισχύος συμπτώματα κατάθλιψης.