Home >> Υγεία >> 10 Απλά Βήματα που Μειώνουν την Κατανάλωση της Ζάχαρης

10 Απλά Βήματα που Μειώνουν την Κατανάλωση της Ζάχαρης

ΖάχαρηΗ ζωή είναι γλυκιά, όπως λέει και το ρητό, αλλά για πολλούς από μας η ζωή έχει γίνει υπερβολικά γλυκιά. Η κατανάλωση ζάχαρης έχει εκτοξευτεί στον δυτικό κόσμο με τους Αμερικανούς να καταναλώνουν 50% περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι το 1950. Σε συνδυασμό μ’ ένα λιγότερο ενεργό τρόπο ζωής, έχει οδηγήσει σε μια ωρολογιακή βόμβα υγείας που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς και τους διατροφολόγους. Δεν είναι μόνο ότι η ζάχαρη οδηγεί σε φθορά των δοντιών, είναι και ότι ευθύνεται για γρήγορη αύξηση στις περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία (με όλους τους συνδεδεμένους κινδύνους υγείας). Απειλεί ακόμη και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής της νέας γενιάς.

Το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να μας αρέσουν οι γλυκιές τροφές – ένα απομεινάρι από τις μέρες που έπρεπε να ξοδεύουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να εξασφαλίσουμε τροφή ή να δουλέψουμε τη γη. Οι κατασκευαστές τροφής θέλουν να παράγουν τροφή που να μας αρέσει, έτσι οι περισσότεροι βάζουν ζάχαρη στις επεξεργασμένες τροφές για να μας προσελκύσουν. Όμως ο κόσμος ξυπνάει, και όλο και περισσότεροι από μας καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μειώσουν (ή και να κόψουν τελείως) τη ζάχαρη από τη διατροφή τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να αναμορφώσουμε την γεύση μας και να ξαναστραφούμε προς την φυσική γεύση της τροφής. Ακολουθούν τα δέκα πιο χρήσιμα.

1. Αποδοχή ότι αυτή η αλλαγή είναι μόνιμη

Το να μειώσουμε τη ζάχαρη για μερικές εβδομάδες ή ένα μήνα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η μοναδική σίγουρη λύση για επιτυχημένη μείωση της ζάχαρης είναι η αποδοχή ότι η δίαιτα σας θα πρέπει να περάσει από μία μόνιμη αναδιάρθρωση – όχι μόνο μια προσωρινή αλλαγή που θα σας επιτρέψει να χάσετε βάρος για παράδειγμα.

2. Να είστε έτοιμοι για μάχη

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ζάχαρη στον καφέ σας ή στα δημητριακά σας, αλλά στην πραγματικότητα τα σώματα σας έχουν εθιστεί στη ζάχαρη. Μετά από λίγο καιρό θα δείτε ότι η λιγούρα σας θα μειωθεί μέχρι να εξαφανιστεί, όμως αυτό θέλει χρόνο – να είστε έτοιμοι να δώσετε μάχη με το σώμα σας στην αρχή.

3. Βάλτε τη ζάχαρη κάπου που να μην την βλέπετε

Το να κρατάτε ζάχαρη για σπάνιες περιπτώσεις (όπως το να φτιάξετε ένα κέικ γενεθλίων) υπονοεί ότι θα πρέπει να την κρύψετε για να μη σας βάζει συνέχεια σ ε πειρασμό. Αν πάτε αυτόματα για το μπολ της ζάχαρης στο πρωινό ή τον καφέ σας, θα το βρείτε πιο εύκολο να αντισταθείτε αν την ξεφορτωθείτε.

4. Μην βάζετε ζάχαρη στο φαγητό

Μια δόση ζάχαρης στα δημητριακά ή την φρουτοσαλάτα μπορεί να μην δείχνει ως κάτι σημαντικό, αλλά αν είναι να αναμορφώσετε τη γεύση σας, θα πρέπει να συνηθίσετε στην φυσική γεύση του φαγητού σας. Μετά από λίγο, θα δείτε ότι τα φρέσκα φρούτα έχουν τη δική τους φυσική γεύση και ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι στο πλιγούρι σας με μύρτιλα.

5. Αγοράζετε ποτά χωρίς ζάχαρη

Τα αναψυκτικά είναι συχνά οι κύριοι ένοχοι πρόσθετης κατανάλωσης ζάχαρης (ειδικά για τα παιδιά), όποτε αγοράζετε τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Όμως, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε την λιγούρα σας για γλυκές γεύσεις ενώ έχουν και παρενέργειες στην υγεία. Περιορισμένες ποσότητες φρουτοχυμού και πολύ νερό είναι οι καλύτερες επιλογές για την ενυδάτωση σας.

6. Μάθετε τα εναλλακτικά ονόματα της ζάχαρης

Η μάχη δεν δίνεται μόνο για την λευκή ζάχαρη. Υπάρχουν πάρα πολλά ονόματα για διαφορετικούς τύπους ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων και σιροπιών (όπως π.χ. σιρόπι καλαμποκιού ή σφενδάμης), σακχαρόζη, δεξτρόζη, ακόμη και μέλι.!

7. Ελέγχετε τις συσκευασίες

Όταν μάθετε τα εναλλακτικά ονόματα της ζάχαρης, θα μπορείτε να τα αναγνωρίσετε στις συσκευασίες. Θα εκπλαγείτε από την παρουσία ζάχαρης σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων σουπών, γιαουρτιού, κονσερβοποιημένων λαχανικών και φασολιών και πολλών περισσότερων.

8. Μάθετε να μαγειρεύετε από την αρχή

Το να μαγειρεύετε το φαγητό σας, σας κάνει σίγουρους ότι η δίαιτα σας δεν θα έχει κρυμμένη ζάχαρη, οπότε φτιάξτε τις δικές σας σούπες, βραστά και άλλα φαγητά. Μπορείτε πάντα να μαγειρέψετε σε ποσότητες και να βάλετε το φαγητό στην κατάψυξη για να ανταπεξέλθετε στον φόρτο εργασίας σας.

9. Πειραματιστείτε με αντικαταστάσεις

Ακόμη και οι κλασσικές συνταγές με ζάχαρη όπως τα κέικ μπορούν να προσαρμοστούν να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και να εξακολουθούν να έχουν ωραία γεύση – για παράδειγμα δοκιμάστε ένα υποκατάστατο όπως το τριμμένο μήλο. Πειραματιστείτε με τις αγαπημένες σας συνταγές και μπορείτε να απολαύσετε γλυκά χωρίς να έχετε ενοχές.

10. Τρώτε τακτικά

Το σώμα σας χρειάζεται συνεχή ροή ενέργειας για να λειτουργεί όλη την ημέρα, οπότε τρώτε λίγο και συχνά, ίσως με την προσθήκη σνακ στη δίαιτα σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα σας χτυπήσει πείνα όταν θα είναι δελεαστικό να αρπάξετε ένα ντόνατ γεμάτο ζάχαρη.